Skip directly to content

Naša zgodovina

Pfizer posluje v svetu že več kot 160 let. Vse od skromnih začetkov dalje se posveča razvijanju novih zdravil in metod za preprečevanje bolezni ter za izboljševanje zdravja in dobrega počutja ljudi po vsem svetu.

1849

Bratranca Charles Pfizer in Charles Erhart, mlada podjetnika iz Nemčije, sta ustanovila kemično podjetje Charles Pfizer & Company. Preprosta opečnata stavba v Willliamsburgu, predelu Brooklyna v New Yorku, je služila kot pisarna, laboratorij, tovarna in skladišče hkrati.

Njun prvi izdelek je bila zelo okusna oblika santonina – antiparazitika, ki se je tedaj uporabljal proti črevesnim glistam, pogosti težavi v ZDA sredi 19. stoletja. Pfizer, kemik, in Erhart, slaščičar, sta združila moči: santonin sta umešala v maso z okusom mandljeve karamele, vse skupaj pa oblikovala v sladkorno paličico. 'Novi santonin' je požel takojšen uspeh in podjetje je začelo uspešno delovati.

1939–1945

Pfizer se je odzval pozivu vlade ZDA in pospešil proizvodnjo penicilina za zdravljenje zavezniških vojakov v 2. svetovni vojni ter tako postal vodilno podjetje, ki je uporabljalo fermentacijsko tehnologijo.

Tedanji vodilni sodelavci pri Pfizerju so vložili več milijonov dolarjev lastnih sredstev za nakup opreme in pripomočkov in tako postavili na kocko lastno premoženje kot Pfizerjevi delničarji. Podjetje je kupilo bližnjo prazno tovarno ledu. V njej so zaposleni delali dan in noč, da so jo predelali in izpopolnili zapleteni proizvodnji proces. V komaj štirih mesecih je Pfizer uspel proizvajati kar petkrat več penicilina, kot je bilo sprva predvideno. Penicilin je bil prelomna točka v zgodovini zdravil, ker je bilo prvo učinkovito sredstvo zoper bakterijske okužbe.