Skip directly to content

Bolezni obtočil

Motnja erekcije

Če vas skrbi čvrstost vaše erekcije, če ste živčni ali vas je sram govoriti o tem – nič hudega. Z obiskom te spletne strani ste že naredili pozitiven korak k reševanju težav z erektilno disfunkcijo.

Kaj je motnja erekcije? 

Motnja erekcije je pogosto bolezensko stanje. Neka raziskava je pokazala, da ima polovica vseh moških med 40. in 70. letom do neke mere težave zaradi motnje erekcije. To je zdravstvena težava in zato zahteva pozornost zdravnika. Eden od najpomembnejših razlogov za pogovor z zdravnikom je dejstvo, da je lahko motnja erekcije povezana z drugimi resnimi zdravstvenimi težavami.

Kaj je erekcija?

Ko postanete spolno vzburjeni, penis običajno hitro nabrekne in se dvigne. To se zgodi zaradi sporočil, ki potujejo iz možganov, prek živcev do krvnih žil, ki penis napolnijo s krvjo. Ta sporočila povzročijo, da se krvne žile sprostijo, zaradi česar se poveča dotok krvi v penis, ki nato nabrekne in se dvigne. Povečana količina krvi se zadrži v penisu, kar omogoča ohranjanje erekcije do orgazma. Po orgazmu se proces obrne in penis spet postane mehak.

Zdravstvena težava

Po definiciji je motnja erekcije nezmožnost doseči in ohraniti erekcijo, potrebno za zadovoljivo spolno dejavnost. In kot za večino drugih zdravstvenih težav obstajajo vzroki za to težavo in zdravljenje, ki vam jo lahko pomaga premagati. Toda za razliko od večine drugih zdravstvenih težav se moški težko soočijo z njo.

Na primer, če povezujete sposobnost imeti erekcijo z občutkom, da ste pravi moški, lahko motnja erekcije negativno učinkuje na vašo samopodobo. A čim bolj razumete znanstvene razloge za to, kar se dogaja – da namreč premalo krvi priteče ali ostane v penisu, ko ste spolno vzburjeni – tem manj vas to spravlja v zadrego.

Obiščite zdravnika

Bolezen so včasih imenovali 'impotenca' – toda to je izraz, ki se lahko uporablja za opis spolnih težav na splošno. Zdravniki jo raje imenujejo 'erektilna disfunkcija'  (ED). Bistvenega pomena je, da obiščete zdravnika. Če se erektilna disfunkcija (ED) namreč ne zdravi, lahko postane vzrok za nesporazume in čustveni stres, lahko pa je tudi povezana z drugimi resnimi zdravstvenimi težavami, kot so bolezni srca.

Kaj je res in kaj ni res pri motnjah erekcije

Motnja erekcije je samo v vaši glavi.

Ne drži. Motnjo erekcije lahko povzročijo telesni dejavniki (na primer sladkorna bolezen ali visok krvni tlak), v nekaterih primerih pa so vzroki lahko psihični. V resnici je večina motenj erekcije posledica kombinacije vzrokov, ki se lahko razlikujejo od osebe do osebe.

Motnja erekcije je samo del staranja

Ne drži. Erektilna disfunkcija res postane bolj pogosta, ko se moški starajo. Nikakor pa ni izključno 'problem starčkov'. Če se vam zdi, da ste premladi za motnjo erekcije, si zapomnite naslednje: moški vseh starosti imajo lahko ED in obstaja zdravljenje, ki vam lahko pomaga. Tudi če sodite v starejšo starostno skupino, ne obupajte. Celo moški pri 90. letih so se uspešno zdravili za ED.

Motnja erekcije je lahko znak, da imate resno zdravstveno težavo.

Drži. ED je zdravstvena težava in kot takšna zahteva pozornost zdravnika. Eden najpomembnejših razlogov za pogovor z zdravnikom je dejstvo, da je lahko ED povezana z drugimi resnimi zdravstvenimi težavami.

Vaš zdravnik ne more storiti ničesar

Ne drži. Povsem naravno je, da vam je nerodno govoriti o težavi, ki je tako intimna, kot je motnja erekcije. Toda ali bi se radi naučili živeti z motnjo erekcije? Ali bi ukrepali in poskusili dobiti nazaj čvrsto erekcijo? Mnoge moške z motnjo erekcije je mogoče zelo uspešno zdraviti z vrsto možnosti, ki so danes na voljo.

Motnja erekcije pomeni, da ste izgubili zanimanje za spolnost

Ne drži. V večini primerov si moški še vedno želijo spolnosti in še vedno lahko dosežejo orgazem. ED je povezana le s težavami pri doseganju in ohranjanju erekcije.

Težave z mehurjem

Živeti s težavami z mehurjem 

Vas je strah, da ne boste pravočasno prišli do stranišča, ali morate povsod vedeti, kje je najbližje stranišče, ko odidete od doma? Vstajate sredi noči, da greste na stranišče? Ali vam je nerodno, ker močite posteljo? Morda ste preprosto upali, da bodo vaše težave z mehurjem izginile same od sebe, a nič ne kaže na to. Ni vam treba tako trpeti. Niste edini! Težave z mehurjem so pogoste pri mladih in pri starih, zato ne bi smeli odlašati z obiskom pri svojem zdravniku. Dobra novica je, da lahko na veliko načinov obvladate to pogosto težavo in si olajšate simptome. Tudi vaš zdravnik vam lahko pomaga. Zato vam ni treba omejevati svojega načina življenja. Težave z mehurjem se da namreč v precej primerih uspešno pozdraviti.

Vrste težav z mehurjem 

Kliknite na spodnje naslove, če želite izvedeti kaj več o različnih vrstah težav z mehurjem. Zavedajte se, da je vsak posameznik nekaj edinstvenega. Zato ni presenetljivo, da se lahko težave z mehurjem razlikujejo od osebe do osebe. Preberite zgodbi Rona in Joan kot primera, kako lahko težave z mehurjem prizadenejo ljudi na različne načine. Vaša izkušnja pa je lahko zelo drugačna.

Prekomerno aktivni sečni mehur

Prekomerno aktiven sečni mehur pomeni, da mišice mehurja postanejo bolj aktivne, kar sproži občutek, da morate na vodo, čeprav mehur še ni poln. Mehur ne počaka, da se napolni, preden pošlje nujni signal za mokrenje. Namesto tega pošilja 'lažne alarme', ki lahko povzročijo občutek močne nenadne potrebe po uriniranju, lahko pa celo pripeljejo do uhajanja urina. Nenadna, neustavljiva potreba po uriniranju se imenuje »nujnost«. Ko vam ne uspe priti do stranišča, ko čutite nujno potrebo po uriniranju, gre za urgentno inkontinenco. Med občutkom potrebe po uriniranju in dejanskim uhajanjem urina lahko poteče le nekaj sekund. Nekateri ljudje morajo hoditi zelo pogosto na vodo ali pogosto vstajajo ponoči zaradi mokrenja (nokturija). Vzrok, zakaj mehur postane čezmerno aktiven, pogosto ni znan. Včasih to lahko povzroči okužba v mehurju ali se pojavi pri ljudeh, ki imajo druge zdravstvene težave, kot je diabetes, ali stanje po možganski kapi.

Stresna inkontinenca

Stresna inkontinenca je uhajanje urina iz mehurja, ki se pojavi, ko nenadoma kihnete, se zasmejite, zakašljate ali se naprezate, na primer med telovadbo ali ko vstanete s stola. Še zlasti pogosta je pri ženskah, ki so rodile in so v menopavzi. Običajno – a ne vedno – je količina urina, ki uide, zelo majhna.

Mešana urinska inkontinenca

Čezmerno aktiven mehur in stresna urinska inkontinenca sta ločeni bolezni; kljub temu pa nekateri ljudje trpijo za obema simptomoma hkrati. Če imate mešano urinsko inkontinenco, je pomembno ugotoviti, katera motnja vam povzroča večje težave, zato da vam bosta lahko zdravnik ali medicinska sestra najbolje svetovala, kako jo obvladati.

Zakaj imam težave z mehurjem? 

Težave z mehurjem se pojavijo, ko pride zaradi različnih vzrokov do prekinitve običajnega delovanja vaše »vodovodne napeljave«, tj. sečil.

Kako deluje sečni mehur?

Vedno, ko jemo in pijemo, naše telo vsrkava tekočine, ki nato preidejo v krvni obtok. Ledvice iz krvi prefiltrirajo odpadne snovi in odvečno vodo, iz katerih nastane urin, ki se shranjuje v sečnem mehurju. Mehur je raztegljiva mišičasta vreča, ki se raztegne kot balon in zadrži za kozarec ali dva urina. Ko se polni, možganom pošilja vse močnejše signale, da ga je treba izprazniti. Hkrati se mišice ob vratu mehurja – znane kot sfinkter – skrčijo, da zadržijo urin. Sčasoma signali iz mehurja postanejo dovolj močni, da morate na stranišče. To se običajno zgodi do osemkrat na dan.