Skip directly to content

Srčno žilna obolenja in bolezni presnove


Visok holesterol

Kaj je holesterol?

Holesterol je vrsta maščobne snovi, ki jo najdemo povsod v telesu. Približno 25 % holesterola pridobimo iz mastne hrane, ki jo zaužijemo, ostalih 75 % tvorijo jetra.

Zakaj potrebujemo holesterol?

Holesterol v telesu potrebujemo zato, da:

 • tvori bistven del vseh celic v telesu, celično membrano;
 • proizvaja hormone;
 • izolira živčna vlakna.

Kaj je visok holesterol?

Morda boste slišali za  izraza hiperlipidemija in hiperholesterolemija, ki se nanašata na povečane vrednosti maščob in holesterola v krvi. Nekateri ljudje že po naravi tvorijo preveč holesterola. Vendar pa so visoke ravni holesterola povezane tudi s stvarmi, ki jih počnemo v vsakdanjem življenju, kot na primer uživanje hrane, bogate z nasičenimi maščobami, prekomerno pitje alkohola, premalo telesne dejavnosti. Prekomerna telesna masa je prav tako povezana s povišanim holesterolom.

Glavno tveganje, povezano z visokim holesterolom, je koronarna srčna bolezen. Če je vaša raven holesterola previsoka, se lahko holesterol nabere v oblogah  na stenah arterij – krvnih žil, ki dovajajo kri iz srca po telesu. Te obloge lahko zamašijo arterije, jih zožijo in sčasoma preprečijo pretok krvi. Če je blokada v žili, ki teče v del srčne mišice, lahko povzroči srčni infarkt; če je blokada v arteriji, ki oskrbuje možgane, lahko povzroči možgansko kap. Če se maščobna obloga odtrga s stene arterije, se lahko oblikuje krvni strdek, ki lahko prav tako povzroči srčni infarkt ali možgansko kap. Proces mašenja arterij se imenuje ateroskleroza. Nekateri ljudje z aterosklerozo začutijo bolečino v prsih med telesno dejavnostjo ali celo med počitkom – to je angina pektoris in se razvije zaradi zoženih arterij, ki do srca ne morejo dovajati dovolj krvi.

Visok holesterol je še posebno nevaren, če so prisotni dodatni dejavniki, zaradi katerih obstaja tveganje za srčni infarkt ali kap, kot je visok krvni tlak. Če ste že doživeli srčni infarkt ali kap, visok holesterol povečuje nevarnost, da boste doživeli še enega.

Visok holesterol je nekakšen skriti morilec, a samo za ljudi, ki ne vedo, da ga imajo. Ne povzroča simptomov, vendar če ga ne zdravimo, lahko zelo poveča možnost, da pride do  življenje ogrožujočega srčnega infarkta (kapi). Dobra novica je, da lahko visok holesterol zaznamo čisto enostavno s preprostimi preiskavami. Ko se odkrije, pa lahko ukrepate in ga spravite pod nadzor, preden povzroči škodo. Ne samo, da imajo zdravniki na voljo več resnično učinkovitih načinov za  znižanje holesterola, ampak lahko veliko storite tudi sami, da holesterol ohranite na zdravi ravni. Napovedi izida bolezni za vas so torej zelo dobre. Če upoštevate strokovne zdravstvene nasvete in nasvete za življenjski slog, se lahko veselite povsem normalnega, dejavnega življenja.

Vrste holesterola 

Ves holesterol ni slab. Obstajata dve vrsti, ki v krvi potujeta po telesu:

'Slabi holesterol' – LDL

To je lipoprotein nizke gostote (angl. low density lipoprotein, LDL). Predstavljajte si ga kot tovornjak za dostavo. Holesterol prevaža iz jeter, ki ga proizvajajo, v celice, ki ga potrebujejo. Toda če je holesterola LDL več, kot ga celice potrebujejo, se naloži v krvi. Žile postanejo 'parkirišče za te tovornjake'. Holesterol se nabere v stenah arterij, tako zoži arterije in poveča tveganje za srčni infarkt ali možgansko kap. Zato poskušamo z zdravljenjem znižati holesterol LDL.

'Dobri holesterol' – HDL

To je lipoprotein visoke gostote (angl. high density lipoprotein, HDL). Ta je kot smetarski tovornjak. Pomete odvečni holesterol in ga odnese iz arterij nazaj v jetra, kjer se razgradi in reciklira. Zato je bolje imeti višje ravni holesterola HDL.

Pomembno je ravnovesje dobrega in slabega holesterola v krvi, da ostanemo zdravi in varni.

Pri laboratorijskem pregledu vzorca krvi za holesterol se izmerijo posamezne ravni za HDL in LDL ter skupni holesterol v krvi.

Kdo ima povišan holesterol? 

V povprečju imajo v Veliki Britaniji eno najvišjih ravni holesterola na svetu, čemur je delno vzrok za razmeroma visoko stopnjo srčnih bolezni v primerjavi s preostalim svetom.

V Veliki Britaniji imajo odrasli raven skupnega holesterola 5 mmol/L ali več. V povprečju imajo moški v Veliki Britaniji raven holesterola 5,0 mmol/L, ženske pa 5,1 mmol/L.

Med dejavnike tveganja sodijo:

 • Starost

Ravni holesterola se običajno višajo s staranjem.

 • Etnična skupina

Pri osebah indijskega, pakistanskega ali bangladeškega porekla je večja možnost za razvoj visokega holesterola.

 • Prehrana

Bolj verjetno je, da boste imeli visok holesterol, če jeste veliko mastnih jedi, kot so sir, maslo, smetana, torte, piškoti in mesni izdelki.

 • Telesna dejavnost

Če velik del življenja preležite na kavču in se ne gibate veliko, je bolj verjetno, da boste imeli višjo raven 'slabega' holesterola LDL.

 • Telesna masa

Prekomerna telesna masa lahko poviša raven 'slabega' holesterola LDL in zniža raven 'dobrega' holesterola HDL.

 • Alkohol

Redno prekomerno pitje alkohola ima več škodljivih učinkov na vaše zdravje; vpliva tudi na raven holesterola.

 • Cigarete

Kajenje tobaka lahko zniža raven 'dobrega' holesterola HDL, kar zmanjšuje zaščito pred boleznimi srca.

 • Zdravila

      Nekatera zdravila, ki uravnavajo krvni tlak (diuretiki), lahko poslabšajo raven holesterola.