Skip directly to content

Klinične raziskave

Klinične raziskave so bistveni korak pri razvijanju novih zdravil. Raziskujemo  možnosti zdravljenja  številnih perečih zdravstvenih izzivov, ki vključujejo nalezljive bolezni, srčne bolezni, kap, raka, vnetne bolezni, kot je revmatoidni artritis, in motnje delovanja živčnega sistema, kot je npr. Alzheimerjeva bolezen.

Preden lahko novo zdravilo preizkusimo na ljudeh, pripravimo izčrpno dokumentacijo, ki zajema vse ugotovitve iz laboratorija in raziskav na živalih, da regulatornim organom prikažemo, da pričakovane koristi zdravila prevladajo nad morebitnimi tveganji. Klinične raziskave novih Pfizerjevih zdravil se odvijajo po vsem svetu in se izvajajo v skladu s priznanimi mednarodnimi standardi in lokalnimi zakoni in predpisi. Leta 2012 je Pfizer obdelal več kot 37.000.000 podatkov iz kliničnih raziskav. Klinične raziskave imajo tri stopnje, ki vodijo do odobritve novega zdravila:

Faza I

Prva raziskava se običajno izvede na majhnem številu zdravih moških prostovoljcev (med 20 in 100), ki kratek čas jemljejo zdravilo in so pri tem pod strogim nadzorom. Opravijo se preiskave in testi, da se  natančno ugotovi, kako se zdravilo obnaša v telesu.

Faza II

Je namenjena določanju učinkovitosti zdravila ter najmanjših in največjih odmerkov, zato se testiranje običajno izvede na drugi majhni skupini ljudi, ki trpijo za boleznijo ali zdravstvenim stanjem, ki mu je zdravilo namenjeno. V to fazo raziskave je običajno vključenih več sto bolnikov. V večini raziskav v fazi II se bolniki naključno razdelijo v skupino, ki prejema preskušano zdravilo, in v kontrolno skupino, ki prejema placebo (navidezno zdravilo).

Faza III

Testiranja so obsežnejša in vključujejo veliko večje število ljudi: od nekaj sto do nekaj tisoč bolnikov prostovoljcev. Tudi ta se običajno izvajajo naključno in nadzorovano. Skozi celoten proces testiranja je vzpostavljenih več varoval, da se zaščitijo pravice in varnost udeležencev raziskave.

Vsaka raziskava, ki jo izvedemo in vključuje naše spojine, je registrirana in javno dostopna. Zavezani smo k transparentnosti, zato objavimo informacije o namenu vsake raziskave, izpolnjevanju pogojev bolnikov, pod katerimi se lahko pridružijo raziskavi, in kraj, kjer potekajo raziskave.