Skip directly to content

Zdravljenje atrijske fibrilacije

Zdravljenje atrijske fibrilacije1,2

V primeru prisotnosti atrijske fibrilacije se poveča tveganje za nastanek kapi. Možganska kap je resno stanje, zato je pomembno, da se atrijska fibrilacija zdravi z namenom, da zmanjšamo njene simptome in posledično zmanjšamo tveganje za nastanek kapi.

Obstajata dve osnovni načeli pri zdravljenju atrijske fibrilacije:

  • Nadzor nad dejavniki tveganja
  • Zmanjšanje tveganja za nastanek krvnih strdkov

Nadzor nad dejavniki tveganja

Zmanjšanje števila epizod srčne aritmije

Če obstaja dejavnik, ki sproži epizodo atrijske fibrilacije, potem se poskušajte izogniti stiku s takšnim dejavnikom. Primeri dejavnikov, na katere lahko vplivamo, so fizična aktivnost, prehrana ter omejitev uživanja alkohola.

V večini primerov žal ne moremo vplivati na pojav epizode atrijske fibrilacije, na primer, če se pojavi med spanjem. Ukrepi, kot so opustitev kajenja, omejitev uživanja maščob in fizična aktivnost, zmanjšajo tveganje srčno-žilnih obolenj, kar posledično zmanjša tudi tveganje pojava atrijske fibrilacije. Zmanjšanje števila epizod atrijske fibrilacije se lahko doseže tudi z zdravili.

Nadzor srčnega ritma

Nadzor srčnega ritma pomeni vzpostavitev in vzdrževanje normalnega srčnega ritma. Pri tem se lahko uporabljajo zdravila, srčni spodbujevalnik, katetrska ablacija (izolacija celic, odgovornih za impulze, ki povzročajo atrijsko fibrilacijo) ali elektrokardioverzija (ponovno vzpostavljanje frekvence srčnega ritma s pomočjo uporabe električnega toka).

Nadzor frekvence srčnega utripa

Nadzor frekvence srčnega utripa ne pomeni vzpostavitev normalne frekvence, ampak ohranitev na običajni nizki ravni, ko lahko določimo normalen utrip. Za znižanje srčne frekvence lahko uporabimo tudi zdravila.

Zmanjšajte tveganje nastanka krvnih strdkov

Zdravila za redčenje krvi zmanjšujejo proces nastanka krvnih strdkov, tj. zmanjšujejo sposobnost koagulacije krvi. To pomaga preprečevati nastanek krvnih strdkov v srčnem preddvoru in s tem zmanjšuje tveganje nastanka kapi zaradi atrijske fibrilacije.

 Bi želeli izvedeti več o atrijski fibrilaciji?

Literatura:

  1. Vajd R.: Novonastala atrijska fibrilacija: Kaj lahko in kaj mora narediti družinski zdravnik. Kronična bolezen srca: Atrijska fibrilacija – celovit pristop k zdravljenju atrijske fibrilacije, Posvet o kronični bolezni srca, Novo mesto, 9. April 2016, Društvo za izobraževnje in raziskovanje v medicini, 2016.
  2. National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI): Atrial Fibrillation, https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/atrial-fibrillation. Dostop: oktober 2018.

Navedene informacije so splošne izobraževalne in informativne narave in ne morejo nadomestiti nasveta zdravnika ali drugega kvalificiranega zdravstvenega delavca.

PFI-35-18

Datum priprave: oktober 2018