Skip directly to content

Kako se diagnosticira atrijska fibrilacija?

Atrijska fibrilacija se diagnosticira s pomočjo elektrokardiograma (EKG).1,2

Zdravnik enostavno postavi diagnozo s pomočjo EKG-ja, vendar mora bolnik imeti epizodo atrijske fibrilacije, ko poteka EKG preiskava. Pri ugotavljanju atrijske fibrilacije je lahko težava v tem, da je odstopanje od normalnega srčnega ritma minilo, ko poteka preiskava.

Simptomi, kot sta občutek močnejšega bitja srca (palpitacije) in oteženo dihanje, so lahko tudi simptomi drugih obolenj. Zato je potrebna preiskava z EKG-jem, ki potrdi prisotnost atrijske fibrilacije.

Dolgoročna preiskava z EKG1-3

V primeru suma na atrijsko fibrilacijo je potrebno spremljati srčno aktivnost z EKG-jem običajno v določenem časovnem obdobju. Obstajajo merilni aparati za spremljanje s pomočjo EKG-ja, kjer se srčna aktivnost spremlja neprekinjeno 7 dni. Druga metoda je uporaba merilnih naprav, ki se aktivirajo v primeru, ko človek začuti pojav simptomov. Takšne merilne naprave se lahko uporabljajo od nekaj tednov do nekaj mesecev.  Pred nekaj leti se je pojavila tudi možnost postavljanja diagnoze s pomočjo naprstnega EKG-ja, male ploščice, na katero opazovana oseba položi palec, ki posname EKG, ko se pojavijo simptomi.

Nadaljnje spremljanje z EKG2

Spremljanje atrijske fibrilacije običajno poteka z EKG-jem, analizo krvi in ultrazvokom srca. To se izvaja z namenom, da bi lahko ugotovili možne vzroke za pojav atrijske fibrilacije, pa tudi zato, da bi imeli bolj jasne in popolnejše informacije pri izbiri zdravljenja.

Preberite si podrobnosti o tipičnih simptomih atrijske fibrilacije in kako pomembno je, da jo odkrijete zaradi visoke verjetnosti nastanka kapi, če je aritmija prisotna. 

Bi želeli izvedeti več o atrijski fibrilaciji?

Literatura:

  1. National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI): Atrial Fibrillation, https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/atrial-fibrillation. Dostop: oktober 2018.
  2. Vajd R.: Novonastala atrijska fibrilacija: Kaj lahko in kaj mora narediti družinski zdravnik. Kronična bolezen srca: Atrijska fibrilacija – celovit pristop k zdravljenju atrijske fibrilacije, Posvet o kronični bolezni srca, Novo mesto, 9. April 2016, Društvo za izobraževnje in raziskovanje v medicini, 2016.
  3. Bansal A. Portable out-of-hospital electrocardiography: A review of current technologies. Journal of Arrhythmia. 2018; 34: 129–138.

Navedene informacije so splošne izobraževalne in informativne narave in ne morejo nadomestiti nasveta zdravnika ali drugega kvalificiranega zdravstvenega delavca.

PFI-35-18

Datum priprave: oktober 2018