KontaktiKontaktiPogoji za uporaboPolitika zasebnostiUporaba piškotkov
HomeO nasNaša zgodovinaNaša zgodovina
1849

Bratranca Charles Pfizer in Charles Erhart, mlada podjetnika iz Nemčije, sta ustanovila kemično podjetje Charles Pfizer & Company z 2500 dolarji, ki sta si jih izposodila od očeta Charlesa Pfizerja. Preprosta opečnata stavba v Willliamsburgu, predelu Brooklyna v New Yorku, je služila kot pisarna, laboratorij, tovarna in skladišče hkrati.

Njun prvi izdelek je bila zelo okusna oblika santonina – antiparazitika, ki se je tedaj uporabljal proti črevesnim glistam, pogosti težavi v ZDA sredi 19. stoletja. Pfizer, kemik, in Erhart, slaščičar, sta združila moči: santonin sta umešala v maso z okusom mandljeve karamele, vse skupaj pa oblikovala v sladkorno paličico. »Novi santonin« je požel takojšen uspeh in podjetje je začelo uspešno delovati.

1862

Ker se je v času državljanske vojne povečalo povpraševanje po protibolečinskih zdravilih, konzervansih in razkužilih, je Pfizer povečal proizvodnjo vinske kisline (ki se uporablja kot laksativ in hladilno sredstvo za kožo) in kalijevega bitartrata (učinkovit kot diuretik in čistilno sredstvo) ter drugih pomembnih zdravil, da bi zadovoljili potrebe vojske.

1880

Z uporabo uvoženih koncentratov limone in limete je Pfizer začel proizvajati citronsko kislino in kmalu postal vodilni proizvajalec citronske kisline v ZDA. Ko so nove pijače, kot so Coca-ColaTM, Dr. PepperTM in Pepsi-ColaTM postale popularne, je povpraševanje po citronski kislini naraščalo. Postala je glavni Pfizerjev proizvod in začetni del njegove rasti v naslednjih desetletjih.

1891

27. decembra je umrl Charles Erhart in zapustil svoj delež podjetja v vrednosti 250.000 $ sinu Williamu, od katerega je kasneje Charles Pfizer odkupil Erhartov delež in postal edini lastnik podjetja.

1899

Kot vodilno ameriško kemijsko podjetje je Pfizer praznoval 50. obletnico. V svojem portfelju je vključeval široko paleto industrijskih in farmakoloških izdelkov, kot so citronska kislina, kafra, kalijev bitartrat, boraks in jod. Podjetje je imelo pisarne v New Yorku in Chicagu in stike z uvoznimi podjetji po celem svetu.

1906

V 82. letu starosti je umrl Charles Pfizer. Podjetje je od leta 1905 vodil njegov najmlajši sin Emile Pfizer. Emile je bil tudi zadnji član družine Pfizer, ki je bil aktivno vključen v delovanje podjetja.

1928

Alexander Fleming je odkril antibiotične lastnosti penicilina, dogodek, ki je oblikoval medicinsko zgodovino in spremenil potek Pfizerjeve prihodnosti.

1936

Doktor Richard Pasternack je razvil novo metodo proizvodnje askorbinske kisline oz. vitamina C. Po gradnji novega proizvodnega obrata, ki je deloval 24 ur na dan in 7 dni v tednu, je Pfizer postal vodilni proizvajalec vitamina C na svetu.

1941

Pfizer se je odzval pozivu vlade ZDA in pospešil proizvodnjo penicilina za zdravljenje zavezniških vojakov v 2. svetovni vojni. Izmed podjetij, ki so proizvajali penicilin, je bil Pfizer edino podjetje, ki je uporabljalo fermentacijsko tehnologijo.

Tedanji vodilni sodelavci pri Pfizerju so vložili več milijonov dolarjev lastnih sredstev za nakup opreme in pripomočkov za novo tehnologijo izdelave učinkovine in tako postavili na kocko lastno premoženje kot Pfizerjevi delničarji. Podjetje je kupilo bližnjo prazno tovarno ledu. V njej so zaposleni delali dan in noč, da so jo predelali in izpopolnili zapleten proizvodni proces. V komaj štirih mesecih je Pfizer uspel proizvesti kar petkrat več penicilina, kot je bilo sprva predvideno. Penicilin je bil prelomna točka v zgodovini zdravil, ker je bilo prvo učinkovito sredstvo zoper bakterijske okužbe.

1951

Pfizer se je razširil po svetu. Prva podružnice podjetja so odprli v Belgiji, Braziliji, Kanadi, Kubi, Angliji, Mehiki, Panami in v Portoriku.

1952

Pfizer je ustanovil Oddelek za agrikulturo, ki se je osredotočil na področje zdravljenja živali.

1955

Pfizer je odprl prvi proizvodni obrat v Angliji, ki je postal temelj za Pfizerjeve raziskave in razvoj v Veliki Britaniji.

1961

Pfizerjev sedež podjetja se je preselil na Manhattan.

1967

Pfizer je na trg sprostil nov širokospektralni antibiotik doksiciklin, ki je kmalu postal najbolj prodajan izdelek podjetja. V naslednjih letih je Pfizer povečal proizvodnjo in na trg sprostil veliko novih zdravil.

1971

Pfizer je pridobil podjetje Mack Illertissen, ki se je ukvarjalo s proizvodnjo farmacevtskih in kemičnih proizvodov za nemški trg. Ustanovljen je bil Centralni oddelek za raziskave, ki je združeval farmacevtske, agrikulturne in kemijske centre za raziskave in razvoj po vsem svetu.

1993

Pfizer je začel s programom »Sharing is care«, s katerim so ekonomsko šibkim in nezavarovanim osebam omogočili brezplačna zdravila.

1996

Pfizer je odprl podružnico v Sloveniji.

2000

Pfizer se je združil s podjetjem Warner-Lambert, s čimer je Pfizer postal najhitreje rastoče večje farmacevtsko podjetje na svetu. Pfizer je istega leta odprl raziskovalni center v raziskovalnem kampusu Groton v Connecticutu, ki je veljal za največjo stavbo na svetu, posvečeno odkrivanju novih zdravil za zdravljenje ljudi in živali.

2003

Pfizer se je združil s podjetjem Pharmacia Corporation. V raziskave in razvoj je podjetje vložilo več kot 7.1 milijarde $.

2009

Pfizer je sklenil sporazum o združitvi s podjetjem Wyeth in tako omogočil širok izbor izdelkov in zdravljenj, ki se vsakodnevno dotikajo življenj bolnikov in potrošnikov.

2014

Pfizer je sklenil dogovor o nakupu Baxterjevega portfelja tržnih cepiv.

2015

Pfizer je sklenil dokončen sporazum o združitvi s podjetjem Hospira.

2016

Sodelovanje z IBM Watson Health je pospešilo raziskave za odkrivanje novih zdravil na področju imuno-onkologije. Gre za pristop zdravljenja raka, kjer se uporabljajo celice imunskega sistema. Področje onkologije se spreminja z razvojem imunoterapij, ki usmerjajo imunski sistem bolnika, da prepozna in uniči rakave celice s kombinacijo cepiv, imunomodulatorjev in majhnih/velikih molekul.

2017

Družbi Pfizer in Corning Incorporated sta napovedali sodelovanje, ki je z uvedbo stekla Corning Valor TM omogočilo posodobitev farmacevtskih embalaž. Ta revolucionarna rešitev za farmacevtsko stekleno embalažo je pomenila napredek pri shranjevanju in dostavi sodobnih zdravil ter zagotavlja zanesljivejši dostop do zdravil, ki so bistvena za javno zdravje.

2020

Družbi Pfizer in BioNTech sta sporočili, da sta podpisali pismo o nameri o skupnem razvoju in distribuciji potencialnega cepiva proti koronavirusu, ki temelji na tehnologiji mRNA in je namenjeno preprečevanju okužbe z boleznijo COVID-19. Družbi sta sklenili dogovor o izmenjavi materialov in o sodelovanju, da bi omogočili takojšen začetek skupnega delovanja. Hiter napredek je temeljil na sodelovanju na področju raziskav in razvoja iz leta 2018, ko sta se družbi Pfizer in BioNTech dogovorili, da bosta skupaj razvijali cepiva na osnovi  tehnologije mRNA za preprečevanje gripe.

Pogoji za uporaboPolitika zasebnostiUporaba piškotkovZa strokovno javnost Metastatski-rd.si Sos-klop.si Zemljevid spletnega mestaPfizer WorldwideNotranje poročanje o nepravilnostih © Pfizer Luxembourg SARL, Pfizer podružnica Ljubljana, Julij 2022. Vse pravice pridržane. PP-UNP-SVN-0019.